Bånd til vikingdrakter

Jeg er for tiden ved å bli ferdig med noen vikingdrakter til Vikingmuseet Lofotr og vil her vise noen av dem.


signe i sas selekjole 2007

Serken

Serken er et tidløst plagg. Primært snitt utnytter stoffet maksimalt og etterlater ikke mye stoff tilovers.

Jeg har valgt å gjøre serken fotsid med referanse til billedrevlene fra Oseberg, men fra det arkeologiske materiale vet vi fint lite om lengden på serkene eller kjolene generelt. Jeg vil jo tro at serker brukt til jobbing i sommervarmen har vært kortere. Der er heller ikke praktisk med fotside linserker i fjøsen!

Fra grave i Birka (Inga Hagg) og fra vikingenes handelsplass i Hedeby i Nordtyskland er det funnet deler av serker i plisserte stoffer. Plissering er bittesmå folder i stoffet, 2 - 3 mm høye tett i tett. Stoffene er veldig fine 20 - 40 tråder pr cm i renningen.

Disse serkene har tilhørt den absolutte overklasse og der har gått mye stoff og mange arbeidstimer til en slik serk. Vakre må de ha vært.img1208

Selekjole

Her er Signe i en selekjole i ull i fin diamantkypert og farget med krapprot. Serken er lin. Brikkebåndet har mønster i brosjering . Mønsteret er fra Kjøpstrup ca år 900.

Nyere tids forskning viser at kjolen til skålspennene har vært en selekjole. En kjole som gikk hele veien rundt som et rør om kvinnen. Kjolen er altså ikke åpen i siden. Det er en forskningsteori man gikk bort fra for 30 år siden.

Hvor sømmene går og hvor mange det hat vært er imidlertid uvist. Skålspennene inneholder noen ganger flere en ett sett med hemper. Hvis der er en ekstra hempe nede tolkes dette som rester av et forstykke/pyntestykke, som henger ned foran på selekjolen. Hvis der i tillegg er ekstra hemper opp tolkes dette som hempene fra en kappe (Flemming Bau).

Jeg har valgt å gjøre selekjonen lengre bak enn foran, - igjen med referanser til Osebergrevlerne (Anne Stine Ingstad). Men det kan du jo selv variere.


nille forfra

Ak, ak, det er bare 10 år siden....

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Nille

Nille

46, Vestvågøy

Jeg er en bornholmer som har forvillet meg til Lofoten. Her bor jeg på et vakkert småbruk med mine to barn, Magnus Og Signe. Min førstefødde bor og studerer nå i Oslo.

Kategorier

Arkiv

hits